Alliums zijn mooie bloemen voor in de tuin. Waar ze het liefst staan, wanneer je ze kunt planten en hoe je ze moet verzorgen? Wij geven tips!

Waar moeten ze staan?
Bedenk dat Alliums in de natuur op warme, rotsachtige plekken staan zoals op droge berghellingen waar het water gemakkelijk weg kan lopen. Geef ze dus in de tuin een warme, droge plek op grond die goed afwatert. Op vochthoudende grond is het verstandig om wat grind door de grond te werken.

Wanneer alliums planten?
Alliums plant je in het najaar, van oktober tot december, als de bodem al wat is afgekoeld. Grote sieruien zet je op 15 cm diep. Kleinere sieruien met een doorsnede van 2,5 tot 5 cm plant je 7 tot 10 cm diep. Op zandgrond mag je de bollen overigens zelfs nog wat dieper zetten. Grotere bollen zet je op een afstand van 7 tot 20 cm, kleine bolletjes mogen op 3 tot 7 centimeter van elkaar staan.

alliums planten

Tips: Het is handig om bij kleine bollen één plantgat te maken en ze daar in te poten in plaats van voor iedere bol een apart gat te maken. Gebruik voor grotere bollen een bollenplanter. Geef bij droog weer na aanplant water.

Wat voor voeding is nodig?
Alliums geven de voorkeur aan grond die wat kalk bevat. Tuinier je op (zure) zandgrond? Strooi dan in het in het najaar wat beendermeel op de plek waar je  Alliums staan. Beendermeel bevat niet alleen kalk, maar ook fosfaat dat zorgt voor een rijke bloei. Geef ze ook wat bloedmeel. Verder is het goed om je border in het voorjaar met een algemene meststof voor de border te bemesten; daar profiteren je Alliums ook van.

Lees meer  9 weetjes over de olijfboom

alliums planten

Wanneer Alliums rooien?
Alliums kun je jaar na jaar in de grond laten zitten, als ze maar op de juiste plek staan. Geef ze na de bloei wat organische mest. De bloemen zullen in de loop der jaren wel wat kleiner worden. Het loont de moeite om de bollen dan na de bloei uit de grond te halen en ze in de zomer op een warme plek (20-25 °C) te bewaren. In november plant je ze dan opnieuw uit. Liever wel op een andere plek om ziektes te voorkomen.

Wist je dat? Met de aanplant van sieruien help je ook de natuur een handje. De bloemen van de meeste Alliums bevatten veel nectar en worden druk bezocht door vlinders en bijen.

Alliums op een rij

Benieuwd welke soorten alliums geschikt zijn voor jouw tuin? Klik hier!