Is je hortensia in het voorjaar door (nacht)vorst aangetast? Dan kun je de bevroren delen maar beter wegknippen. Kijk wel eerst of je hortensia echt bevroren is of alleen maar aangetast.

 

De bevroren scheuten zijn zwart en verdroogd. Deze komen niet meer tot leven. Dit geldt ook voor bloemen die in het voorjaar door plotselinge of onverwachte nachtvorst worden geraakt. Knip die bloemen er maar uit. Helaas krijgen deze takken dit jaar geen bloemen meer. Tenzij het een nieuwe-generatie-hortensia is, zoals bijvoorbeeld hortensia ‘Forever and Ever’. Dit type hortensia’s bloeit namelijk ook op nieuw gevormde takken!

hortensia bevroren

Bruin blad
Zijn alleen de randen van het blad wat bruin, dan hoef je je geen zorgen te maken. Je hortensia is gewoon geschrokken van het koude weer. Dit trekt waarschijnlijk weer bij. Knip er in ieder geval nog maar niets vanaf.

img_0538

Bloeiende planten
In het voorjaar kun je al vroeg mooie, bloeiende planten kopen maar deze hortensia’s zijn opgekweekt in de kas en dus echte kasplantjes die je langzaam aan de buitentemperatuur moet laten wennen en die je bij vorst beter maar even binnen zet. Staan ze in de volle grond, bescherm ze dan met een vliesdoek.