De tuin in december saai? Nee hoor, je kunt nu volop genieten van de kunstwerkjes die de tuin je biedt, en vergeet ook niet de vogels wat lekkers te geven. We zetten een paar leuke tuinklusjes voor december op een rij:

Kunstwerkjes in december
Wie dit najaar de snoeischaar in de schuur hield, kan nu volop genieten van prachtig ingedroogde bloeiwijzen. Zoals de bloemen van hortensia (Hydrangea macrophylla); soms is het blad zelf verdwenen, wat overblijft is een fijn netwerk van nerven als kunstwerkjes van dun kant. Zo zijn er meer planten die ook uitgebloeid een bijzondere schoonheid bezitten.

hortensia winter

Vogels verwennen
Nu je in de tuin niet echt veel te doen hebt, kun je al je aandacht richten op de vogels die nu een barre tijd tegemoet gaan. Geef vogelvoer en bied dit aan in voedersilo’s of -huisjes. Zo kunnen ze er de hele dag bij. Heb je katten in de buurt, hang de silo’s dan uit de buurt van bomen en schuttingen. Ook stukjes oud brood, vetbolletjes, appeltjes en flinterdunne stukjes kaas (niet te veel vanwege het zout) lusten ze graag.
Tip: hang vetbolletjes dicht bij huis. De capriolen die de vogeltjes uithalen zijn vaak erg leuk om te zien.

tuin in december

Vergeten bollen
Een paar vergeten zakken bloembollen tegengekomen of gewoon geen tijd gehad om ze in de grond te zetten? Voorjaarsbloeiende bloembollen kun je in principe tot ongeveer half december nog poten, mits het niet vriest. Is de grond wel bevroren? Plant de bollen dan in potten, in potgrond met grit erdoor, en zet ze in de schuur of op een beschut plekje dicht bij huis. Zo kan de wortelvorming toch op gang komen en heb je in het voorjaar toch vrolijk bloeiende bollen op pot.

Lees meer  Kleur je tuin!

bloembollen in potten planten

Goed voorbereid
Heb je alle niet winterharde planten goed ingepakt of eventueel naar de berging verhuisd? Vergeet niet om ook andere zaken in de tuin te beschermen: de buitenkraan, de tuinslang, de regenton… Tap de kraan af en zorg dat al het water uit de leiding is. Laat de tuinslang helemaal leeglopen en berg hem op, evenals niet vorstbestendige gieters en potten.

winter beschermen

Bomen snoeien
Sommige bomen waarvan de sapstroom al vroeg op gang komt, zoals esdoorn, haagbeuk en notenbomen, snoei je direct aan het einde van de herfst maar de meeste kun je in de winter onder handen nemen. Doe dit op een droge, vorstvrije dag. Snoei altijd met scherp en schoon gereedschap en begin met dode takken of takken die tegen elkaar schuren. Snoei ook nooit te veel in één keer; de boom of heester reageert hierop door veel opgaande scheuten te produceren.

walnootboom winter

 

Kaf van het koren
Heb je zaad verzameld? Strooi dan nu het gedroogde zaad uit op een wit vel papier en verwijder alle vliesjes en rommeltjes. Deze zijn vaak zo licht, dat heel zachtjes blazen je vaak al een flink eind op weg helpt. Verpak de zaden in papieren envelopjes en schrijf de naam en het oogstjaar erop. Bewaar de zaden in een trommeltje tot het moment van zaaien. Heb je heel veel zaden? Maak envelopjes van mooi papier en je hebt een leuk, persoonlijk cadeautje voor tuinvrienden. Download hier de envelopjes.

zaadzakjes ontwerp shera