Wie een tuin heeft weet: het werk is nooit af. Je bent eigenlijk altijd aan het bijstellen, verbeteren en aanpassen. Toch is het goed om af en toe eens kritisch naar het geheel te kijken. Zijn de laatste jaren de contouren wat vervaagd? Is het tijd om de héle tuin rigoureus op de schop te nemen of volstaat het om een probleemhoekje eens grondig onder handen te nemen? Met dit handige 5 stappenplan wordt je eigen tuin ontwerpen een feestje!

De inrichting van een tuin is eigenlijk niet heel anders dan de inrichting van een huis. In grote maar ook in kleine tuinen richt je hoekjes of tuinkamers in voor verschillende functies, zoals een zonneterras, een speelhoek en een kruidentuintje. Vervolgens houd je je bezig met de vloer (bestrating), de wanden (schutting of haag) en de verlichting. Een plafond heb je uiteraard niet, maar het is wel belangrijk om ook ‘hoogte’ in je tuin op te nemen. Dat kan natuurlijk in de vorm van bomen, maar ook een pergola of een verhoogd tuindeel brengen meer spanning in het ontwerp.

Tuinontwerp stap 1:  plattegrond maken

Maak een plattegrond van je tuin (of tuindeel) en gebruik daarbij de schaal van 1 : 100, dus 1 centimeter is 1 meter. In een kleine tuin kun je ook de schaal 1 : 50 kiezen. Geef op de tekening aan waar het huis staat, waar de ramen en deuren zijn aangebracht en teken ook de garage, het tuinhuisje, de schuur en een eventuele poort of hekje in.
Geef op de tekening de windrichtingen aan en houd ook rekening met de hoeveelheid zon en schaduw in de tuin. Teken elementen in die je wenst te behouden.

Lees meer  Tuinontwerp stap 3: Type beplanting en bestrating kiezen

Tuinontwerp stap 2: de juiste vorm

Het is verstandig om een basisvorm te kiezen. Een tuin met rechte lijnen maakt een strakke indruk. Een rechthoekig terras is gemakkelijk te maken, maar neemt wel veel ruimte in. Bedenk dat je de hoeken nauwelijks gebruikt. Ronde terrassen zijn sfeervol en de hoeken blijven vrij om te beplanten. Ook paden en het gazon kun je ronde of halfronde vormen geven. Een grillige tuin biedt optimaal ruimte aan de planten, maar kan rommelig ogen. Een pad dat via kronkels naar achteren loopt is niet logisch en de kans is groot dat men toch voor de kortste weg kiest en bijvoorbeeld via het gazon naar achteren loopt. Natuurlijk kun je vormen ook combineren.

Tuinontwerp stap 3: wat wil ik eigenlijk?

Schrijf op wat je belangrijk vindt in de tuin. Wil je een weelderige tuin met bloemenborders? Wil je tuinkamers, een extra loungeterras, een moestuin? Maak verschillende tuinkamers met bijvoorbeeld een natuurlijke wilgentenen schutting of door gebruik van betonelementen.

Tuinontwerp stap 4: globaal vlekkenplan

Maak wat kopietjes van de tekening van je tuin en geef met vlekken aan welk element waar moet komen. Deel de tuin zo logisch mogelijk in. Een terras achter in de tuin kan er leuk uit zien, maar als je er graag wilt eten is het misschien niet zo praktisch. Een gazon in de zon vraagt minder onderhoud dan een gazon in de schaduw waar je last krijgt van mos. Om het water helder te houden, heeft ook een vijver voldoende zon nodig.

Lees meer  Tuinontwerp stap 1: Een concreet tuinplan maken

Tuinontwerp stap 5: verfijnen

Met het vlekkenplan als basis kun je je tuinontwerp verfijnen. Teken alle tuinonderdelen van paden en terrassen tot borders en gazon nauwkeurig op schaal in. Je plan is klaar en je kunt nu verder met het uitzoeken van bestrating, erfafscheiding, tuinhout, verlichting, een eventueel waterelement en natuurlijk het allerleukste onderdeel van de tuin: de beplanting!

Tip voor tuinontwerpen

Is je tuin erg groot en wil je heel veel veranderen, dan kan het verstandig zijn om een tuinontwerper of hovenier in de arm te nemen. Een vakman- of vrouw komt vaak met ideeën en oplossingen waar je zelf niet aan gedacht had.

Ook interessant: Tips bij het ontwerpen van een border.