Tijm is een veelzijdig kruid dat zeker een plekje in je tuin verdient. Waar je dit kruid het best plant of zaait en wanneer je het kunt snoeien en stekken? Wij geven tips!

Beste standplaats

Tijm houdt van een droge, zonnige standplaats en geeft de voorkeur aan arme grond die goed draineert. In principe is het kruid winterhard maar in koude en vooral natte winters kan de plant wegvallen. Tijm heeft ook een hekel aan koude wind.

tijm zaaien

Tijm zaaien

Zelf zaaien kan vanaf het vroege voorjaar in een verwarmde kweekbak of ter plekke als de kans op nachtvorst is geweken. Dun de plantjes wel goed uit (op ongeveer 25 cm afstand van elkaar).

thymus bloeiend

Tijm stekken

Zeker als je bijzondere soorten hebt gekocht die na het zaaien niet soortecht terugkomen, is het verstandig om te stekken als je precies dezelfde planten terug wilt hebben. Snijd aan het begin van de zomer jonge scheuten van ongeveer 6-7 cm af en zet ze in zaai- en stekgrond. Overwinter de stekjes binnen en plant ze het volgende jaar in je tuin uit. Omdat tijm gemakkelijk verhout, is het verstandig om elke 2 of 3 jaar stekjes te nemen en nieuwe planten op te kweken.

Snoeien

Je kunt het hele jaar door takjes van de plant knippen om ze te gebruiken in de keuken. Het is ook verstandig om de plantjes na de bloei wat terug te knippen. Dit stimuleert de plant om nieuwe scheutjes te vormen waardoor de tijm ook minder snel verhout.

tijm in potten

In potten en bakken

Zeker als je de planten wilt beschermen tegen te veel nattigheid en kou, is het verstandig om tijm in kuipen of bakken te planten. Je kunt ze bij slecht weer dan gemakkelijk naar een betere plek verplaatsen of lekker binnen zetten. Gebruik arme grond die goed afwatert en houd de plant lekker droog, zeker in de winter.

Lees meer  Basilicum zaaien - De moestuin van Angelo

tijm

Medicinaal gebruik

Tijm heeft de reputatie heel geneeskrachtig te zijn en wordt al vele eeuwen ingezet om allerlei kwalen te bestrijden, van worminfecties tot keelpijn en van bronchitis (siroop) tot ontstoken tandvlees. Het zou zelfs de vetverbranding stimuleren en dus een steuntje in de rug zijn voor wie gewicht wil verliezen. Het wordt ook veel gebruikt in massageolie en je kunt er een kruidenthee van maken om darmkrampen te bestrijden.

Lees ook:Tijm stekken