Veel tweejarigen zaai je in de zomer, maar ook in juni kun je alvast tweejarigen zaaien. Volgend jaar heb je dan extra sterke, rijkbloeiende planten.

Op enkele uitzonderingen na kun je winterharde tweejarigen zaaien in juni. In het najaar heb je dan meteen al stevige, jonge planten die je in de border kunt uitplanten. Ze zijn sterk genoeg om de winter in de vollegrond te overleven en zullen het jaar erop goed bloeien.

Tweejarigen zaaien in 3 stappen!

Stap 1. Tweejarigen zaaien in potjes
Grote zaden zaai je liefst individueel in potjes. Dat zal met het fijne zaad van bijvoorbeeld vingerhoedskruid of IJslandse papavers niet gaan. Die zaai je dun in een grotere bak en moet je later misschien verspenen. Zet ze buiten of in de kas op een lichte, beschutte plek, maar houd ze uit de zon.

Stap 2. Niet te warm
Sommige soorten kiemen al na tien dagen, andere doen er iets langer over. Houd de aarde vochtig en pas op voor slakken. Zodra de zaailingen opkomen,  let er dan op dat ze niet te warm staan. Als ze in een kas staan, lucht dan voldoende.

Stap 3. Verspenen en verplanten
Als je de zaden in individuele potjes hebt gezaaid of de zaailingen die een zaaibed delen voldoende groeiruimte hebben, dan is het niet nodig om ze tussentijds te verspenen. Verplant ze in het najaar naar hun uiteindelijke plek in de border, gewoon in de vollegrond of, als je er de ruimte voor hebt, in een plantbedje waar ze alle ruimte hebben om zich nog iets verder te ontwikkelen. Plant je ze direct in de border, zorg er dan voor dat ze niet worden overwoekerd door andere (vaste) planten en knip deze wat terug.

Lees meer  Waarom kiezen voor een goudenregen?

Wanneer kun je tweejarigen zaaien?

Er is een aantal tweejarigen waarbij de kans bestaat dat, als ze te vroeg in het seizoen gezaaid worden, ze nog datzelfde jaar zullen bloeien. Dit zijn bijvoorbeeld violier (Matthiola incana), viooltjes, hondstong (Cynoglossum amabile) en sommige anjersoorten. Zaai deze daarom liever pas vanaf juli.

Vorstgevoelige tweejarigen

Violier is vorstgevoelig. Houd de jonge planten daarom ’s winters in een koude bak of kas en plant ze pas na de winter uit. Heb je geen kas, zaai violier dan in februari op de vensterbank, dan bloeit hij alsnog datzelfde jaar.

Viooltjes zaaien

Ook viooltjes kun je vroeg in het voorjaar op de vensterbank kweken. Ze zullen dan later in de zomer bloeien. Als je juist al vroeg in het jaar van hun bloemen wilt genieten, zaai je ze in het najaar en laat je de jonge plantjes in een koude bak overwinteren.