IJsheiligen is de naam voor de periode van 11 tot en met 15 mei. Dit zijn de laatste dagen waarop nog nachtvorst kan optreden. 

Het is slim om pas na de IJsheiligen zelf gezaaide vorstgevoelige plantjes buiten uit te planten, de kans op nachtvorst is dan namelijk een stuk kleiner. We kunnen natuurlijk nooit zeggen dat het helemaal niet meer gaat vriezen, maar er komt in onze streken zelden nog nachtvorst voor na 15 mei. 

ijsheiligen-bougainville

Ook vrolijke zomerbloeiers als pelargoniums en bougainville en andere eenjarigen en kuipplanten zet je beter pas na de IJsheiligen dag en nacht buiten. Voor 15 mei kunnen ze overdag makkelijk buiten staan, maar zet je ze ‘s nachts beter binnen. 

zomerbloemen

IJsheiligen is een van het oudste en bekendste begrip uit de volksweerkunde. Ze verwijzen naar de Katholieke heiligen Sint Marmertus Sint Pancratius, Sint Servatius en Sint Bonifatius. Zij vieren hun naamdagen op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei. Officieel hoort hierbij ook Sophia van Rome (15 mei). Maar deze dag wordt in sommige landen niet meegeteld. 

De IJsheiligen ontlenen hun benaming aan het gevaar van koud voorjaarsweer voor het gewas, dat in deze tijd in volle bloei staat. Een late vorstnacht kan nu veel schade aanrichten, hortenisa’s kunnen bijvoorbeeld bevriezen.