Hoewel snoeien in mei heel tegennatuurlijk voelt, levert het toch veel voordelen op. Dat is het geval in de volgende situaties:

1. Als je de bloeitijd van bepaalde planten wilt vertragen
Soms zou je willen dat je de bloeitijd van een plant iets kunt vertragen, zodat hij tegelijkertijd bloeit met een plant waar hij wél goed mee combineert. Wanneer je in mei de plant een stuk inkort, stimuleer je de plant om opnieuw groeischeuten te produceren. De bloemvorming loopt daarmee vertraging op, waardoor deze plant later zal gaan bloeien dan wanneer je niet snoeit.
witte aster snoeien
2. Als je de bloei wilt verlengen
Dezelfde truc kun je toepassen op een deel van de plant, bijvoorbeeld door alle uitlopers aan de buitenzijde in te korten, maar de rest ongemoeid te laten. Het gesnoeide deel zal dan later bloeien dan het niet gesnoeide deel. De plant bloeit daardoor extra lang door.
rudbeckia vaste planten
3. Als je je planten steviger wilt maken
Je kunt de noodzaak om je planten te stutten tot een minimum beperken als je (na)zomerbloeiers nu een stuk inkort. In plaats van lang en slungelig blijven de planten dan compact(er) en stevig.

4. Als je de hoogte van planten wilt beperken
In de gemiddelde stadstuin is het meestal woekeren met de ruimte. Als je wacht met snoeien tot je je pad niet meer kunt vinden en de plant rijk bloeit, moet je ten eerste de bloemen wegsnoeien en krijg je de plant daarna ook niet meer goed in model. Regeren is vooruitzien, dus snoei die notoire reuzen nu alvast een stukje kleiner.

Lees meer  Azuurblauwe bloemen van de wilde cichorei

campanula
5. Als je je planten een ‘lossere’, meer natuurlijke vorm wilt geven

Wanneer je de groeischeuten van je vaste planten terugsnoeit, stimuleer je de vorming van zijscheuten. De energie wordt dan verdeeld over meerdere groeischeuten, met als resultaat dat je meer, maar ook dunnere stengels krijgt. De plant krijgt daardoor een lossere, natuurlijke vorm. Ook de bloei wordt ‘verdeeld’ over die extra groeischeuten. Je krijgt daardoor een extra rijke bloei, maar de bloemen zijn wel kleiner. Dit ziet er niet alleen natuurlijker uit, maar heeft ook nog als voordeel dat de bloemen niet zo zwaar zijn, waardoor de stengels minder snel doorbuigen onder het gewicht.

sedum
Welke planten snoei je in mei?

Deze snoeitruc is geschikt voor heel veel (na)zomerbloeiende, vaste planten, waaronder Sedum, Helenium, Helianthus, Phlox, Heliopsis, Eupatorium, Veronicastrum, Veronica, Anthemis, Coreopsis, Vernonia, Macleaya en Aster. Ook de hogere Rudbeckia’s en Campanula’s reageren hier goed op. Er is geen algemene regel voor te geven, maar het lijkt erop dat leden uit de composietenfamilie (asterachtigen) in ieder geval goed reageren op deze behandeling. Verder komt het aan op een beetje experimenteren. Als je vaak bloemen voor boeketten knipt uit je eigen tuin, dan zul je vast gezien hebben dat sommige soorten daarop reageren door nieuwe zijscheuten te produceren, die later opnieuw bloeien. Alle vaste planten die zich zo gedragen, zijn in principe geschikte kandidaten.

Kijk hier wanneer je de vaste planten het best snoeit.